Carsharing

Jak pokračuje příběh malého Daldy?

September 14, 2022 | CAR4WAY

Kdo je malý Dalda a jak mu pomáháme? 

Malý Dalibor, neboli Dalda, je usměvavý dvouletý kluk, který měl žít obyčejný bezstarostný život. Jiné karty mu ale do života rozdala genetická nemoc zvaná spinální svalová atrofie. Důsledkem onemocnění v těle nefunguje svalstvo. Je tomu téměř rok, co jsme se rozhodli pomoci a rodině malého Daldy zapůjčili novou Škodu Karoq. Jsme rádi, že vůz z naší flotily rodině slouží, usnadňuje dojezd na nutné rehabilitace a zajišťuje přepravu objemnějších zdravotních pomůcek. Rodině se ulehčilo, a hlavně –⁠ může ušetřené peníze směřovat do nákladné léčby.

Na jaké rehabilitace dojíždí?

Jsme rádi, že náš vůz Daldu bezpečně převáží i na vzdálenější léčebné programy, které se na spinální svalovou atrofii specializují. Třeba na léčebný pobyt v Boskovicích nebo do slovenských Piešťan, kde sídlí mezinárodní neurorehabilitační centrum Adeli. Maminka Daldy nám potvrdila, že auto velmi pomohlo a stále pomáhá k dojíždění na ambulantní neurorehabilitace ve Zlíně, na plavání, ale také například na hipoterapii v Hostěnicích či Řícmanicích. Tím, že je Dalda schopen absolvovat veškeré rehabilitace, se mu daří neustále motoricky posouvat vpřed.

Pokrok malého Daldy

Lék Zolgensma byl Daldovi podán v roce života. Progres nemoci sice zastavil, v malém tělíčku už ale vznikly nevratné škody. Existuje naděje, že by se Dalda mohl časem sám postavit a třeba i trochu chodit. Pomoci mohou intenzivní rehabilitace a cvičení. Před půl rokem bylo rodičům Daldy řečeno, že jsou optimisté, když si myslí, že jejich syn bude někdy lézt. A nyní? Dalda leze, dokáže se sám posadit a stále se zdokonaluje. 

Jaké pomůcky Dalda využívá a jak můžete pomoci i vy
I když Dalda udělal pokrok a sám sedí, nožičky ho stále neudrží. Používá proto vertikalizační stojan, ve kterém si párkrát denně postojí. Stoj je důležitý pro svalový a kosterní aparát, vnitřní orgány a v neposlední řadě pro psychiku. K pohybu Dalda používá speciálně upravený vozíček. Všechny pomůcky se musí časem vyměnit za větší a bohužel –⁠ stejně jako u léčby –⁠ ne vše hradí pojišťovna. Boj s nemocí je tak velmi nákladný. Chcete-li i vy pomoci, můžete Daldovi na pomůcky a léčbu přispět na transparentní účet ZDE. A my přejeme, ať i náš vůz dále Daldovi pomáhá jako doteď.

Offline